Ce să faci când o aplicaţie de Android nu se deschide

Update 23 martie 2021: Aplicația Android System WebView a creat o problemă pe care mulți au semnalat-o: oprește aplicațiile din senin. Actualizarea din 22 martie a stricat anumite lucruri și va trebui ca imediat ce apare o altă actualizare a acestei aplicații de la Google, să o instalezi.

Altă opțiune ar fi să instalezi o variantă mai veche de aici.

Descarcă aplicația, ignorând avertismentul că ar putea dăuna telefonului tău. Este o aplicație Google. După ce se descarcă, instaleaz-o. Va trebui să permiți instalarea din surse necunoscute (altele decât Magazinul Play).

Articolul inițial:

Dacă ai telefon sau tabletă cu Android, probabil ai avut de a face şi cu aplicaţii ce ţi-au făcut probleme. Se mai întâmplă ca unele aplicaţii să nu se mai deschidă şi să rămână ecranul negru, altele să se deschidă, dar să rămână blocate sau să se mişte în reluare (lag). Pentru toate există rezolvare şi o să le iau pe rând, insistând pe cazul în care aplicaţia nu porneşte.

Când aplicaţia nu se deschide şi rămâne ecranul negru înseamnă că aplicaţia nu răspunde. Această situaţie poate apărea atunci când rularea aplicaţiei este întreruptă din senin (ex: te-a sunat cineva) şi ai lăsat-o să ruleze în fundal. Player-ul video din aplicaţiei QuickPic se comportă astfel, însă acolo o simplă atingere a ecranului negru rezolvă situaţia. 🙂
Intră în Setări › Aplicaţii, caută aplicaţia cu probleme, opreşte-o forţat şi goleşte memoria cache. Apoi deschide (lansează) aplicaţia.

Dacă aplicaţia se deschide, dar rămâne blocată, încearcă întâi operaţiunile de mai sus. Mai apoi verifică dacă aplicaţia are disponibilă o versiune mai nouă şi, în caz afirmativ, actualizeaz-o.
Dacă aplicaţia conţine date pe care n-ai vrea să le pierzi (cum ar fi un joc), ai putea încerca să muţi aplicaţia pe cardul SD şi apoi în telefon (sau de pe card în memoria internă), după care să verifici dacă problema persistă.
Dacă nici aşa nu se rezolvă, va trebui să ştergi datele aplicaţiei. Astfel vei aduce aplicaţia la stadiul în care era atunci când ai instalat-o. Dacă nici aşa nu merge, dezinstaleaz-o. După ce îi dai un restart telefonului sau tabletei, nu ai decât să încerci o altă versiune a aplicaţiei respective sau, de ce nu, o aplicaţie similară ce ocupă mai puţină memorie internă.

În cazul aplicaţiilor preinstalate, dezinstalarea aplicaţiilor de pe dispozitiv este posibilă doar dacă aveţi acces root prin intermediul unui superutilizator (SuperUser).
Dacă obţineţi root, aveţi grijă ce ştergeţi. Ştergerea aplicaţiei preinstalate phone.apk vă transformă un smartphone într-o jucărie şi nici revenirea la setările din fabrică nu mai „învie” funcţia de telefon a telefonului.
Cele mai noi versiuni ale sistemului de operare Android permit dezactivarea aplicaţiilor preinstalate fără a avea acces la root, operaţiune similară cu îngheţarea + ştergerea datelor aplicaţiilor. Astfel împiedicaţi funcţionarea (chiar şi în fundal) aplicaţiilor ce alegeţi să le dezactivaţi, eliberaţi memorie RAM, dar nu eliberaţi memorie internă.

Pentru cine nu ştie, memoria RAM este o memorie de lucru folosită de aplicaţiile ce rulează (în frunte cu sistemul de operare Android), iar în memoria internă sunt stocate aplicaţiile preinstalate şi datele lor, sistemul de operare, fişierele reziduale (sau cache) şi altele.

Dacă o aplicaţie se mişcă în reluare, probabil are nevoie de mai multă memorie RAM liberă. Dacă toate aplicaţiile preiau comenzile cu întârziere, înseamnă că ai instalată o aplicaţie ce îţi ocupă o mare parte din memoria de lucru. Asta ar putea face ca unele aplicaţii să se oprească neaşteptat. Am scris aici mai multe

Ce să faci când o aplicaţie de Android nu se deschide

35 comentarii

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.