„Cine ar vrea să trezească un ţigan?”

Ieri scriam despre Wakie, o aplicaţie pentru Android ce, o dată instalată şi setată, străinii vor putea să te sune şi să-ţi spună: wake up!
Astăzi mi-am făcut timp şi am instalat aplicaţia. Aşa am aflat că nu este disponibil acest serviciu în România, ci doar în câteva ţări. Dacă ai o conexiune bună şi viteză superioară la internet, poţi trezi pe altcineva. Însă nu poţi fi sunat de alţii atunci când ar trebui să te trezeşti. 🙂
În aplicaţie poţi discuta, iar fiecare spune ce vrea şi poate primi comentarii de la ceilalţi. Aşa că am întrebat când va fi serviciul disponibil şi în România. Răspunsul nu a întârziat prea mult:

Cine ar vrea să trezească un ţigan?

Ăla eu, ăla eu. Trebuie să recunosc că m-a indignat acest răspuns sub formă de întrebare retorică venit din partea unui american. Din poză părea un domn mai prezentabil, nu un puştan ce o arde pe sub blocurile gri. Aşa că i-am spus că România nu e plină de ţigani, ci doar 3%. Acum am văzut că 2,46% era procentul corect.

Mai trec câteva minute şi primesc răspuns. Cică „toţi ţiganii sunt români” şi acesta este motivul pentru care alarma de la Wakie nu sună în România. De parcă nu ştiam. De parcă mă mândresc cu asta. De parcă se aplică şi invers, adică toţi românii sunt ţigani.

Nu am mai continuat discuţia în engleza mea de baltă, ci am lăsat-o aşa. Acum trebuie să recunoaştem că această chestie cu romi şi români ne-am făcut-o singuri. Bine, nu eu sau tu, ci cei ce şi-au bătut joc de limba română. Pentru că, nu-i aşa, ce mi-i „rom”, ce mi-i „român”? Tot un drac, tot cu România are legătură.

Recunosc că nici eu nu vreau să trezesc vreun ţigan. Dacă ar fi după voinţa mea, le-aş lăsa să doarmă până la noi ordine. Nu cred că va fi posibil, fiindcă va fi şi ţara noastră printre ţările „suportate”. Cei ce se ocupă de aplicaţie au spus că lucrează la adăugarea unor noi ţări. N-ar fi de mirare să vedem România pe listă într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat. Probabil mai mult.

Etichete:, ,

2 comentarii

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.