Există viaţă după moarte?

Discuţiile despre religie şi Dumnezeu revoltă destul de multă lume, mai ales dacă părerile sunt diferite şi împărţite. Iar de obicei chiar sunt. Eu nu obişnuiesc să intru în astfel de discuţii contradictorii, că nu mă pricep. Discuţiile despre moarte mă lasă rece, cum s-ar spune.
Văzând ultimul articol de pe blogul lui Lospa, mi-am amintit că aveam şi eu un articol pe un blog mai vechi, articol intitulat „Ce se întâmplă după moarte?”. Nu era scris de mine, ci de Patry. Eu nu ştiu de astea!

L-am căutat şi l-am găsit! Îl lipesc mai jos pentru a nu vă lăsa cu ochii-n soarele ascuns după nori.

dupa-moarte

Moartea celor dragi ne produce multă durere şi poate că ne întrebăm:
Unde merg ei? Suferă? Veghează asupra noastră? Putem face ceva pentru ei? Îi vom revedea vreodată?
De câte ori v-aţi pus aceste întrebări? Poate împreună vom găsi un răspuns.
Religiile lumi ne ofera diverse răspunsuri la aceste întrebări. Unele spun că dacă faci fapte bune în viaţă, vei merge la cer, dar dacă duci o viaţă imorală, vei fi chinuit în foc. Altele îi învaţă pe oameni că după moarte se duc în lumea spiretelor, alături de strămoşii lor. Există şi unele religii care susţin că morţii merg pe lumea cealaltă pentru a fi judecaţi, după care se reîncarneaza sau renasc într-un alt corp.
Toate aceste învăţături religioase au în comun o idee fundamentală: ceva din noi supravieţuieste morţii corpului. Aproape toate religiile din trecut şi din prezent spun că, într-un fel sau altul, noi trăim veşnic, păstrandu-ne capacitatea de a vedea, a auzi şi a gandi. E posibil acest lucru?
Simţurile şi gândurile noastre depind de funcţiile creierului. La moarte, creierul îşi încetează activitatea. Amintirile, sentimentele şi simţurile noastre nu continuă să existe într-un mod misterios, independent de creier. Ele nu supravieţuiesc distrugerii creierului. La moarte, omul încetează să existe.

Etichete:, ,

7 comentarii

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.