De ce nu ne plac manelele

*

Semnificaţie:
Manea = produs muzical comercial de proastă calitate, realizat în mare parte de cetăţeni de etnie rromă. O parte din piese sunt realizate prin plagierea parţială sau totală a unor compoziţii de origine turcească, grecească şi chiar românească. Versurile sunt alcătuite din expresii argotice, dintr-un vocabular „bogat” în greşeli gramaticale, care promovează stilul de viaţă antisocial, incult şi vicios. sursa: Wikipedia

Încep acest articol prin a „mă certa” că abordez acest subiect, dar parcă nu sunt singurul ce a auzit (nu neapărat şi „ascultat”) manele la evenimente ce nu promovează neapărat stilul de viaţă antisocial, incult şi vicios. 🙂
Aş fi putut pune, fără nicio problemă, „De ce nu ne place manelele” ca titlu al acestui articol, ţinând cont că vorbim de manea, acel cântec de dragoste de origine orientală, cu melodie duioasă și tărăgănată, conform DEX.

Ce nu e specificat în DEX e faptul că „dragostea” din manele poate fi de mai multe feluri: pentru bani, pentru femei, pentru duşmani şi pentru o singură femeie. Mai este întâlnită „dragostea pentru mine”, numită şi laudă. Tot cântec de dragoste e şi ăla. Ultimul tip de „dragoste” este cel pentru bărbaţi (banii lor), întâlnit în mare parte la maneliste. Mai întâlnim şi manele în care cântă doi interpreţi de manelemanelişti despre „cât de mult te iubesc eu pe tine”. Încă nu am reuşit să-mi dau seama dacă există o femeie la mijloc sau îşi cântă unul celuilalt.

Manea – manelist
Un blogger trebuie să se informeze atunci când scrie un articol (sau post) nou. Eu nu am făcut asta suficient, căci nu ştiu cine-i manelistu’: cel ce cântă sau cel ce ascultă manele? O să mă informez şi revin cu un update. Sau mai bine nu!

„Eu nu ascult manele”
Dacă întrebi pe cineva (aproape oricine) dacă ascultă manele, o să-ţi răspundă că nu. Ăsta e răspunsul standard: NU! E ca şi cum l-ai întreba ce face şi îţi răspunde că bine. Acel „nu” nu înseamnă că nu ascultă niciodată manele, ci doar că nu e genul lui preferat (sau poate că e??) şi poate chiar nu ascultă manele în acel moment în care vorbeşte cu tine.

„Manea!!”
Sunt persoane ce consideră maneaua – muzică originală. Dacă ar asculta muzică sârbească, de exemplu, ar rămâne surprinşi cât de mult seamănă linia melodică cu cea prezentă la… manele. Oare cine pe cine a plagiat? 🙂
Artiştii români preferă să nu dea nicio tentă balcanică pieselor tocmai pentru că ar face ca piesa să fie catalogată drept „manea”, fără drept de apel!

Etichete:,

12 comentarii

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.