De ce nu ne plac manelele

*

Semnificaţie:
Manea = produs muzical comercial de proastă calitate, realizat în mare parte de cetăţeni de etnie rromă. O parte din piese sunt realizate prin plagierea parţială sau totală a unor compoziţii de origine turcească, grecească şi chiar românească. Versurile sunt alcătuite din expresii argotice, dintr-un vocabular “bogat” în greşeli gramaticale, care promovează stilul de viaţă antisocial, incult şi vicios. sursa: Wikipedia

Încep acest articol prin a „mă certa” că abordez acest subiect, dar parcă nu sunt singurul ce a auzit (nu neapărat şi „ascultat”) manele la evenimente ce nu promovează neapărat stilul de viaţă antisocial, incult şi vicios. 🙂
Aş fi putut pune, fără nicio problemă, „De ce nu ne place manelele” ca titlu al acestui articol, ţinând cont că vorbim de manea, acel cântec de dragoste de origine orientală, cu melodie duioasă și tărăgănată, conform DEX.

Ce nu e specificat în DEX e faptul că „dragostea” din manele poate fi de mai multe feluri: pentru bani, pentru femei, pentru duşmani şi pentru o singură femeie. Mai este întâlnită „dragostea pentru mine”, numită şi laudă. Tot cântec de dragoste e şi ăla. Ultimul tip de „dragoste” este cel pentru bărbaţi (banii lor), întâlnit în mare parte la maneliste. Mai întâlnim şi manele în care cântă doi interpreţi de manelemanelişti despre „cât de mult te iubesc eu pe tine”. Încă nu am reuşit să-mi dau seama dacă există o femeie la mijloc sau îşi cântă unul celuilalt.

Manea – manelist
Un blogger trebuie să se informeze atunci când scrie un articol (sau post) nou. Eu nu am făcut asta suficient, căci nu ştiu cine-i manelistu’: cel ce cântă sau cel ce ascultă manele? O să mă informez şi revin cu un update. Sau mai bine nu!

„Eu nu ascult manele”
Dacă întrebi pe cineva (aproape oricine) dacă ascultă manele, o să-ţi răspundă că nu. Ăsta e răspunsul standard: NU! E ca şi cum l-ai întreba ce face şi îţi răspunde că bine. Acel „nu” nu înseamnă că nu ascultă niciodată manele, ci doar că nu e genul lui preferat (sau poate că e??) şi poate chiar nu ascultă manele în acel moment în care vorbeşte cu tine.

„Manea!!”
Sunt persoane ce consideră maneaua – muzică originală. Dacă ar asculta muzică sârbească, de exemplu, ar rămâne surprinşi cât de mult seamănă linia melodică cu cea prezentă la… manele. Oare cine pe cine a plagiat? 🙂
Artiştii români preferă să nu dea nicio tentă balcanică pieselor tocmai pentru că ar face ca piesa să fie catalogată drept „manea”, fără drept de apel!

Legătură ușoară:

https://usor.ro/1804

Distribuie mai departe:

12 comentarii la "De ce nu ne plac manelele"

 1. Mă mir că nu l-ai precizat în post pe regele manelelor?? ;)) Cu link, imagine și un ultim video ;))

 2. Din pacate locuiesc intr-o zona unde maneaua-i dusa-n rang de arta. 😐 Am scris si eu pe 17 iulie un articol ca asta,

 3. Mai rar am probleme cu manelele in zona asta unde locuiesc eu.
  Eu unul nu ascult manele pentru ca mi se pare cel mai aiurea gen de muzica.

 4. Ai vazut si tu poza pe care a distribuit-o Markone pe pagina lui de fb si ai decis sa scrii si tu un articol ca nu mai aveai ce face. Vai de blogul asta de kkt

 5. 1. Nu urmăresc pagina de Facebook al lui Markone, nu îmi place.
  2. Dacă nu îţi convine acest blog „de kkt", nu-l mai vizita. Nu mă încălzesc cu nimic vizitele tale, fă pe haterul în altă parte.
  3. Dacă îţi plac manelele, nu lua această postare în serios. Când am spus că „nu ne plac manelele", am spus-o la modul general. Dacă ţi-e îţi plac, n-am nimic cu asta.
  4. Seară bună!

 6. I-ai zis şi seara bună :))

 7. Sunt ritmuri orientale, iar Romania a fost o mare parte din ea pasalac turcesc. este evident ca avem sange turcesc in vene.

 8. ce faceti baieti si fete .la multiani:P

 9. unele manele imi plac dar nu toate tie ce melodi iti place

Adaugă un comentariu

Scrie comentariul tău în căsuța de mai jos. Publicând comentarii pe acest blog, accepți politica de confidențialitate.

Completează numele tău. Adresa de email și site-ul web sunt câmpuri opționale și le poți lăsa necompletate.