Cum se manifestă parodontoza?

Parodontoza, cunoscuta mod obisnuit sub denumirea de pioree, este o inflamatie a tesuturilor care sustin dintele si care sunt grupate impreuna sub definitia parodontiului: os alveolar, cimentul care acopera radacina dintelui, gingia si ligamentul parodontal. Odata cu pierderea progresiva a acestor tesuturi, dintele nu mai este sustinut de nimic si, prin urmare, tinde sa devina mobil. Pe langa faptul ca este o infectie grava si dureroasa, parodontoza distruge estetica zambetului si se poate agrava provocand gingivita ireversibila, retrageri ale gingiilor si pierderea dintilor.

Inainte de a afla cum sa vindecati aceasta boala, sa vedem care sunt cauzele si simptomele implicate in procesul de formare a unei astfel de infectii. Daca este descoperita devreme, parodontoza este o boala reversibila.

Cauze si simptome ale parodontozei

Vorbim in primul rand despre infectii bacteriene, responsabile de distrugerea progresiva a parodontiului. De obicei, placa este cauza principala a parodontozei. Placa si tartrul, ramase pe dinti, pot provoca leziuni extinse si pot facilita procesul de dezvoltare a parodontozei, distrugand osul si gingia. Cu toate acestea, parodontoza poate fi favorizata si de alti factori, de obicei secundari: aparare imuna scazuta, malnutritie, igiena dentara precara, dinti strambati, fumat.

Printre principalele simptome ale parodontozei sunt observate:

-gingii rosii, dureroase;
-spatiu crescut intre dinti cauzat de o scadere a stabilitatii dentare;
-puroi si abcese parodontale;
-sangerare;
-halitoza;
-dinti mobili;
-pierderea dintilor.

Cauze psihologice

Exista factori de risc aproape absoluti pentru dezvoltarea bolii parodontale in depresie, anxietate si stres. Dintre toate, stresul este cea mai importanta cauza psihologica a parodontozei. Este reactia unui individ la situatii particulare si are o importanta fundamentala pentru echilibrul sau psihic. Stresul poate genera in individ o serie de raspunsuri fiziologice care sunt orice altceva decat pozitive.

Problemele generate de stres genereaza o supraincarcare foarte periculoasa si destabilizanta pentru echilibrul sistemului nervos, care are si sarcina de a gestiona raspunsul imun al organismului. De fapt, hormonii sunt eliberati din hipotalamus, care la randul sau elibereaza o substanta, numita corticotropina, responsabila de stimularea cortexului suprarenalian pentru a produce glucocorticoizi. Acestea din urma sunt responsabile de scaderea apararii imune a organismului, rezultand in proliferarea bolilor inflamatorii.

Parodontoza apicala: ce este si care sunt simptomele
Parodontoza apicala este o reactie inflamatorie a tesuturilor periapicale ale dintelui in urma unui stimul iritant in sistemul canalului radicular. Durerea la percutie si mestecat sunt principalele simptome ale parodontozei apicale. Cauzele sunt urmarite inapoi la o pulpa infectata sau necrotica, medicamente, dezinfectanti, traume apicale, macinare.

Dupa devitalizare, ce se intampla cu parodontoza?

Devitalizarea este o operatie dentara menita sa indeparteze pulpa unui dinte. Se utilizeaza in cazul in care o leziune provoaca o alterare ireversibila a pulpei, riscand necroza acesteia. In general, un dinte devitalizat nu ar mai trebui sa doara. Cu toate acestea, este posibil ca dupa devitalizare durerea din dinte sa ramana, adesea din cauza unei infectii bacteriene.

Tratament endodontic

Tratamentul endodontic este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru salvarea dintelui si eliminarea infectiei. Acest tratament se efectueaza prin indepartarea pulpei inflamate si contaminate, pana la radacini. Canalele sunt apoi dezinfectate, modelate si umplute cu materiale de sustinere. Este asociat cu devitalizarea dintelui, la finalul caruia parodontoza este definitiv eradicata. La sfarsitul tratamentului, simptomele de pioree dispar, iar leziunea osoasa este reabsorbita incet si fiziologic.

Parodontoza cronica

Parodontoza cronica este o boala a cavitatii bucale care provoaca inflamatia cronica a tesuturilor parodontale. Spre deosebire de alte tipuri de parodontoza, aceasta infectie implica pierderea progresiva a oaselor si a tesuturilor moi care inconjoara si sustin dintii. Aceasta uzura se dezvolta mai lent decat in cazul altor tipuri de parodontoza. Dintre factorii responsabili de aceasta patologie, cel bacterian este cel mai semnificativ. Prezenta alimentelor ramase pe gingie determina formarea placii bacteriene care, daca nu este indepartata intr-un termen de 24 de ore, se transforma in tartru.

Tratamentul parodontozei cronice variaza in functie de gravitatea fiecarui caz. Poate consta in indepartarea simpla a tartrului, devitalizarea dintelui, pana la extragerea acestuia, daca problema este deosebit de grava.

Fiecare persoana este unica si prezinta o situatie clinica diferita, care trebuie evaluata in toate aspectele sale. Alegeti un cabinet stomatologic de incredere, precum Cris Smile sector 6 Bucuresti, pentru a descoperi din timp o eventuala problema care duce la parodontoza sau, in cazul in care aceasta s-a instalat deja, pentru a obtine un tratament. Puteti face o programare si un medic stomatolog specialist va putea evalua cazul specific, oferind un plan personalizat de ingrijire.

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.