Ce înseamnă hosting de calitate + Concurs

Am tot repetat ca un papagal că am rubrică pentru bloggeri pe acest site personal şi că am scris pentru ei ori de câte ori am avut de zis ceva ce mie mi s-a părut util în acel moment. Unele chestii – ca cea prin care poţi trimite newsletter săptămânal folosind Feedburner – le mai consider şi acum ca „având potenţial”, dar asta e altă discuţie.

Adevărata discuţie este despre găzduirea pe care o ai. Degeaba îţi explic cum să adăugi ştiu-eu-ce filtre antispam pe blog, dacă firma de hosting nu are o anumită funcţie php activată. Sau chiar mai multe. E vina mea, trebuia să le activez eu la toată lumea înainte de a scrie pe blog, nu?

Lipsa unor funcţii este una din cele mai mici probleme pe care le poţi întâlni. Când ai nişte aşteptări, ar fi bine ca firma ce oferă găzduire să încerce măcar să te satisfacă. (nu te gândi la prostii!)

Eu mă pot considera parţial satisfăcut. După părerea mea, primele pe lista de aşteptări de la firma de hosting sunt timpul bun de răspuns al serverelor şi disponibilitatea lor (uptime). E de preferat ca site-ul meu să poată fi accesat oricând şi de către oricine, cât mai rapid. Cu cât serverul pe care sunt fişierele şi baza de date a blogului are timpul de răspuns mai mare, cu atât se pierde şi din interesul oamenilor pentru conţinutul oferit.
Să zicem că cineva caută pe Google informaţii despre anumite maşini. Printre rezultatele căutării apare şi ceea ce ai scris tu. Acel „cineva” accesează pagina, însă din cauza timpului ridicat de răspuns al serverului ce face ca site-ul să pară picat, acesta revine pe pagina cu rezultatele căutării şi accesează altceva. Ce-ai câştigat? Ai scris mult pentru nimeni…

A doua pe listă este calitatea. Ce înţeleg eu prin calitate? O firma de găzduire de calitate se va asigura că poate ţine un site „în picioare”, indiferent dacă sunt online două, două mii sau două’j de mii de persoane pe acelaşi server.
Îmi amintesc cum la proba Competenţelor Digitale am fost pus să caut informaţii pe Google despre eucaliptul curcubeu şi să copiez de pe Wikipedia al doilea paragraf despre acest arbore. Oare dacă era necesar să copiez un articol de pe un blog anume, nu întâmpinam probleme? Cu siguranţă nu eram singurul ce făcea asta în acel moment. Ar fi existat riscul ca blogul respectiv să aibă mai mulţi vizitatori decât poate duce sau să se depăşească lăţimea de bandă alocată, fiind afişată o pagină web albă inutilă sau, mai fain, nimic. Foaia de examen tot aşa ar fi arătat: albă şi inutilă.

Al treilea pe fiţuică este suportul tehnic. Orice gazduire web care se respectă dispune de oameni gata-gata să te ajute, fără a se enerva din orice prostie. Când vine vorba de suport tehnic, aberaţiile şi prostiile curg „cu duiumul”, de aceea e importantă şi răbdarea. Sunt înţelegător dacă apare o problemă la patru dimineaţa şi nu o rezolvă nimeni, dar pe la orele 7 – 8 s-ar putea să mă impacientez puţin.

Ultimul şi cel din urmă este raportul calitate/preţ. Sunt cam zgârcit când vine vorba de servicii, însă conştient că nu poţi cere multe în schimbul mărunţişului. Întreţinerea serverelor costă, energia electrică tot costă, acei oameni de la suport tehnic pe care-i vreau treji tot timpul trebuie plătiţi. Nu de Guvern, ci de noi — cei cu pretenţii. Nu spun ce sumă aş investi, ci doar menţionez că ar trebui să fie decentă.

Ce înseamnă hosting de calitate + Concurs

Eu am spus ce aşteptări am de la orice firmă de găzduire. Zi-mi şi tu, printr-un comentariu la acest articol, putând astfel câştiga unul din cele 5 premii constând într-un pachet de găzduire Standard oferit de Ghesi.ro şi un domeniu la alegere (.com / .net / .org / .info, .eu), ambele pe o perioadă de un an.

Dacă nu vor exista măcar 5 comentarii, doar 50% din comentatori vor fi premiaţi. Dacă va fi doar un singur comentator, acesta va primi premiul. Comentariile scrise de mine nu intră la socoteală.

Perioada concursului: de vineri, 26 iunie, ora 19:00 până luni, 6 iulie 2015, ora 18:59. Câştigătorii vor fi anunţaţi marţi, 7 iulie 2015.

[Update] Câştigătorii sunt (primii 5 din listă):
image

20 comentarii

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.