Ce este DNS Failover și de ce îl folosesc

Lunea nici iarba nu crește… zice o vorbă pe care o tot aud în zilele de luni.

Tot luni era când s-a oprit serverul virtual pe care e găzduit acest blog. La ora opt fix m-a anunțat Jetpack că serverul nu mai merge. Off… nu mai merge – cum spunea un browser consacrat.

Ideea e că nu am fost pe fază. Nu verific ce zice Gmail din oră în oră. Și așa zice prostii. Am văzut abia pe la ora zece și am rezolvat. Nu a avut nimeni de suferit, dar îmi place să știu că totul e în regulă.

Știți deja că îmi place Cloudflare. Am lăudat serviciile lor de câteva ori pe acest blog. Îmi place că pe partea de DNS și timpi de răspuns sunt primii. Cel puțin asta zic statisticile.

Și totuși… am renunțat la Cloudflare. Cel puțin parțial. Acest domeniu e acum la ClouDNS.

ClouDNS are mai multe chestii pe care nu le-am găsit la Cloudflare. Una dintre ele este Domenii cloud și-ți permite să ai exact aceleași înregistrări (de tip A, AAAA, CNAME etc.) pentru mai multe domenii și să le schimbi la toate deodată.

O altă chestie mișto este restabilirea și monitorizarea DNS (DNS Failover & Monitoring).

Ce este DNS Failover și ce face

Când setezi domeniul, ai o înregistrare de tip “A” unde pui IP-ul către serverul pe care e site-ul tău. DNS Failover îți permite să setezi un al doilea IP (secundar), către un alt server. În cazul în care pică serverul, IP-ul secundar devine principal și site-ul va fi “servit” cititorilor de pe al doilea server.

Pe cel de-al doilea server poți pune o copie al site-ului tău și nu își dă nimeni seama că s-a schimbat ceva. Sau poți pune un mesaj care să anunțe vizitatorii site-ului tău că revii curând. Tot e mai bine decât să nu se încarce deloc.

De ce folosesc DNS Failover

Am zis deja mai sus. Planul Premium S e gratuit o lună. Nu trebuie să confirmi nicio modalitate de plată ca să beneficiezi de luna gratuită.

Să ne auzim cu bine!

Etichete:, ,

3 comentarii

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.