Pâine sau…  foietaj? 

A sosit momentul în care vorbim despre mâncare. Nu prea mult, că vine vara. Vara mea e medic nutriționist și nu îmi dă voie să mănânc nesănătos. Glumesc. Îmi dă voie. De fapt, nu am nicio verișoară care să fie medic. Eu vorbesc despre anotimpul numit „vară“. Se pare că vorbesc singur, căci pe tine deja te-am pierdut printre rânduri. ?

vara la mare

“A fi sau a nu fi, aceasta-i întrebarea. ” Așa am învățat că s-ar fi întrebat Hamlet. Adevărul gol-goluț este că personajul lui Shakespeare mai și mânca. Într-o zi, când băga la ghiozdan, omul s-a întrebat: „Pâine ? sau foietaj?“
În legătură cu această dilemă în adevăratul sens al cuvântului, eu voi face o mărturisire. Sunteți pregătiți?

Mie îmi place foietajul. Știu că cel din comerț nu este jumătate făină de grâu, jumătate unt. Chiar și așa, tot mai bun mi se pare un produs de patiserie decât un corn cu ciocolată. Știți cornurile acelea cu puțină ciocolată, chiar și aceea ascunsă undeva pe la mijlocul cornului, în ditamai bucata de pâine? Eu le știu. Nu pleacă pe gât nici fugărite. Cumpăram mai demult, tot așa, niște cornuri cu gem. Pline de mac pe deasupra, iar gem… parcă ar fi băgat brutarul degetul în gem și l-a șters de cornulețul meu. Era nevoie să gem eu, altfel mâncam pâine goală.

Dar nu s-a mai putut. Am renunțat la pâinea cu mac și am trecut la lipie. Shaorma la lipie. Altă viață. Shaorma în foietaj nu am găsit, dar nu-mi pierd speranța. Flacăra rămâne vie în mine. Caut în continuare. Niciodată nu e prea târziu.

Acum s-a făcut prea târziu, așa că… poate ai treabă și te rețin. Totuși, nu pleca până nu îmi spui ce alegi: Pâine sau foietaj?

Etichete:

Un comentariu

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.