HTML5 – formulare îmbunătăţite şi nu numai [update]

src: hongki

Tot mai mulţi webmasteri folosesc HTML5 pentru a crea site-uri cât mai speciale. Unii spun că acesta, împreună cu CSS3 şi JS, ar putea înlocui cu succes PHP-ul. Eu n-aş merge atât de departe, însă trebuie să recunosc că există câteva inovaţii folositoare. 🙂

În versiuni anterioare de HTML, printr-un formular se puteau trimite o gamă restrânsă de informaţii, prin metoda get sau post.
În HTML5, poţi alege ca unele informaţii introduse în formular să fie trimise prin metoda get şi altele prin post. Mai mult, poţi alege ca datele să fie trimise către o anumită pagină, iar pagina care este afişată (după trimiterea datelor din formular) să fie alta, definită în butonul de trimitere. Exemplu de formular în HTML5:
[html]<form action="index.php" method="post"> Număr: <input type="number" name="numar"> Prenume: <input type="text" name="prenume" formaction="index.html" formmethod="get">
Email: <input type="email" name="mail">
Câteva poze: <input type="file" multiple>
<input type="submit" formaction="index.html" value="Trimitere">
</form>[/html]
(documentaţie)

După cum puteţi observa, în exemplul de mai sus apar noi atribute ce îţi fac munca… o plăcere.

Tot în HTML5 a fost introdusă metoda Drag and Drop (Trage şi eliberează), prin care, cu puţin efort, se poate face ca imaginile de pe o pagină web să poată fi mutate undeva mai sus (/mai jos/stânga/dreapta) pe acea pagină. 🙂 Tot prin această tehnică, se poate realiza un site de upload foarte uşor de utilizat de pe PC, în sensul că utilizatori pot încărca fişiere pe site doar trăgând cu mouse-ul fişierele din folder, pe site (deasupra unei porţiuni dintr-o pagină web, mai exact).

O pagină HTML5 poate fi vizualizată cu uşurinţă şi de pe telefonul mobil, chiar dacă unele “unelte” nu pot fi folosite de pe telefonul mobil.

Etichete:, , , ,

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.