Adaugă anunț online gratuit pe RidRed.Com

Funcţionabil??

image

Salut! În acest scurt articol nu o să vă întreb dacă blogul este funcţionabil sau nu. Nu pentru că nu aş fi curios de acest lucru, ci pentru că funcţionabil nu există! Nu există în DEX deoarece cuvântul funcţional este, de fapt, forma corectă.
„Funcţionabilul” nu ştiu de unde a apărut, fiind o formă folosită mai frecvent şi decât veteranul „aibe” în loc de „aibă” sau „umpic” / „unpic” în loc de forma corectă „un pic”. La cât de folosită e, nici Google-ul nu mai ştie dacă funcţionabil este o formă scrisă greşit.
Am scris o dată, în nu mai ştiu ce context, „funcţionabil” în loc de „funcţional”. Mi-am dat seamă abia (nu „abea”!) după aceea, întrebându-mă:

Funcţionabil?? Serios? :))

Bine că nu am dat de acest cuvânt (n.r. funcţionabil) prin discursurile electorale. Ce-i drept, nu am dat pentru că nu l-am căutat. Le-aş recomanda tuturor aleşilor şi nealeşilor să citească acest document mult prea preţios în vremurile noastre înainte de a-şi scrie pledoariile. Nu de alta, însă noi avem nevoie de lucruri cu adevărat funcţionale în România.

2 comentarii la "Funcţionabil??"

  1. Tot căutând inexistentul "funcţionabil" am ajuns la articolul dvs., Don Basil.
    Mai sunt cuvinte pe care le aud tot mai des şi mă nedumeresc:
    "Animăluţ" – nu l-am găsit dar o profesoară de română a încercat să mă lămurească că există chiar dacă nu e mentţionat în DEX;
    "Ambulanţier" – e cel mai enervant şi folosit tot mai des la televiziune.
    Mulţumesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Dacă nu ai adresă de e-mail, lasă necompletat.