De ce folosesc Web’n’Walk

De ce folosesc Web'n'Walk

Web’n’Walk este serviciul de acces şi navigare nelimitată pe internet powered by Telekom Mobil. Serviciul are limitele sale, de aceea nu cred că navigare nelimitată este chiar termenul corect. O să îţi spun şi de ce.

Prin navigare nelimitată se înţelege faptul că poţi naviga pe internet cât doreşti, pe ce site-uri doreşti. Dacă activezi extraopţiunea Web’n’Walk, beneficiezi timp de 30 de zile de serviciul Web’n’Walk, deci de acces la internet. Extraopţiunea costă 2,99 euro/lună. Dacă nu activezi această extraopţiune, ci foloseşti doar serviciul Web’n’Walk, vei plăti 49 sau 59 eurocenţi/zi. Nu mai ştiu exact. Oricum, dacă nu activezi şi extraopţiunea, acest serviciu nu mai are niciun farmec. Acum să îţi spun care sunt limitele.

O să încep cu limitarea de viteză. Viteza maximă este în jur de 376 – 400 kbps. Asta cu acoperire 3G, căci în 2G nu pot fi atinse aceste valori din cauza conexiunii EDGE ce e mai lentă.
Dacă o să zici că 400 de kilobaiţi pe secundă e perfect, nu pot decât să te aprob, dar 400 kbps înseamnă 400 kilobiţi pe secundă, adică 400 : 8 = 50 KB/s. Viteză suficientă pentru stream continuu de video la calitate scăzută de pe Youtube, dar pentru a descărca un fişier de 20 MB durează vreo 10 minute, chiar dacă ai 3G sau 3G+. Probabil ştiai diferenţa dintre kbps şi KB/s, dar am zis să nu existe confuzii. 🙂

Continui cu restricţionarea serviciului de E-mail. Dacă foloseşti aplicaţia E-mail de pe Android, ar fi bine să ştii că nu o vei putea folosi atunci când ai activ serviciul Web’n’Walk şi APN wnw bifat în setările reţelei mobile.
Dacă eşti obişnuit cu notificările aplicaţiei WordPress, am o veste proastă. Nici pe acestea nu le vei mai primi.

Ultima limitare are legătură cu porturile. Nu cele navale, ci cele ce apar după „:” în adresele de IP. Astfel, streamingul unor programe de radio online nu va fi posibil. Deci nu vei putea asculta decât unele programe de radio prin intermediul conexiunii la internet.

Pentru a scăpa de aceste limite, extraopţiunile Extra Net Mobil (Connect Mobile) sunt potrivite pentru tine. Trafic limitat şi preţuri asemănătoare celor de la Cartela Vodafone şi Orange PrePay. Va fi nevoie să alegi APN broadband atunci când treci de la Web’n’Walk la o extraopţiune cu un număr limitat de megabytes.

De când nu mai există extraopţiunea Orange WAP Unlimited (ce vremuri!), am căutat alte opţiuni. În lipsa acoperirii Digi.Mobil în zonă, Web’n’Walk rămâne ceea ce am nevoie. Ca o idee, am avut 1 GB de net pe Orange. Mi-a ajuns două săptămâni.

Etichete:, ,

4 comentarii

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.