Cum graba și informațiile prea puține pot strica un text foarte bun

Este luna octombrie și în acest moment se desfășoară SuperBlog 2016, o competiție de advertoriale și articole creative. După cum îi zice și numele, la această competiție participă bloggeri. Super bloggeri.

În primăvara anului 2015 am participat la ediția de primăvară a concursului, căci aveam timp și m-am gândit că oricum nu am nimic de pierdut. La prima probă am scris rapid un articol ce seamănă izbitor cu advertorialele acelea de pe bloguri pe care nu le citește nimeni. La al doilea însă, cerințele erau mai sofisticate și a necesitat să-mi pun imaginația la muncă (nu la întins mâna!), să dresez neuronii să facă sinapse și să fie treaba bună. Întregul articol a necesitat mai mult efort intelectual din partea mea, dar mi-a plăcut ce a ieșit. Din păcate, m-am depărtat mult de tema cerută din cauza „informării superficiale” despre ceea ce înseamnă o franciză. Chiar dacă exagerez când spun că era un articol foarte bun, graba mea l-a transformat într-unul fără sens.

Îmi amintesc cum la un test la limba română trebuia să scriu despre cât de important este ca un om să-și scrie biografia încă din timpul vieții. Știți voi, subiectul al II-lea de la BAC. Chiar dacă am scris un text argumentativ corect gramatical și cu idei ce se leagă una de cealaltă, e de neiertat faptul că am scris „bibliografie” în loc de „biografie”. Nu mi-o iert eu, că doamna profesoară m-a iertat. Cum să-și scrie cineva… bibliografia??

Un ultim exemplu de „dat în bară” din lipsă de informare este acest exemplu de plagiat pe care l-am dat chiar eu. Dacă citiți al doilea comentariu de la acel articol, veți afla că nu mă pricep la muzică. 🙂
Articolul despre care ziceam la început este acesta.

Etichete:

Un comentariu