Construiți o casă? Câte prize și ce alte dispozitive sunt necesare

Sunteti pe punctul de a construi sau a renova o casa? Aveti mare grija la electricitate: exista un anumit numar de prize si intrerupatoare pe camera pe care trebuie sa il respectati. Si inainte de a angaja un electrician, trebuie sa va ganditi cate prize electrice doriti si unde, cate intrerupatoare si asa mai departe. Nu de alta, dar ar fi indicat sa nu fiti nevoit ulterior sa utilizati un numar mare de prelungitoare pentru aparatura electrica si electrocasnice. Daca doriti sa efectuati singuri lucrarile electrice, trebuie sa aveti cunostinte solide despre electricitate inainte de a incepe sa faceti o instalatie electrica conforma.

In living / sufragerie: in functie de suprafata

Calculati corect numarul de prize electrice astfel: impartiti suprafata acestei camere la 4 pentru a obtine numarul minim de prize electrice necesare. Exemplu: sunt necesare 5 prize pentru sufragerii mai mici de 20 m². Solicitati expertiza unui electrician pentru ca doar un electrician va asigura o instalare in norme!

Bucatarie: minim 6 prize

6 prize electrice trebuie distribuite in intreaga incapere, inclusiv 4 deasupra suprafetei de lucru (cu exceptia chiuvetei sau a plitei). Trebuie sa alegeti prize pe care sa le integrati in proiectul de design al bucatariei! Retineti ca prizele pentru electrocasnice mari trebuie si ele adaugate si nu sunt luate in considerare in grupul celor 6 de mai sus, astfel incat sa fie prevazute 3 circuite specializate pentru electrocasnice mari. De asemenea, trebuie prevazut un circuit specializat pentru un aragaz electric.

Dormitor: minim 3 prize

Fiecare dormitor trebuie sa aiba cel putin 3 prize electrice. Inaltimea prizei trebuie sa fie mai mica sau egala cu 1,30 m.

Baia: in functie de dimensiune

Baia este o incapere speciala, a carei alimentare electrica se bazeaza pe dimensiunile sale. Intr-o baie mai mare puteti instala o priza pentru boiler.
Daca aveti boiler, desi baia este mica, se poate amplasa o priza cu conditia sa fie plasata cat mai sus, protejata de un intreruptor diferential de inalta sensibilitate de 30 mA etc. Daca este instalata si o masina de spalat, trebuie creat un circuit specializat pentru fiecare aparat.

Holul si alte camere cu o suprafata mai mare de 4 m²: 1 priza minim

Acestea trebuie sa aiba o priza sau mai multe.

In exterior: in functie de numarul de dispozitive electrice

De asemenea, exteriorul este un loc unde se pot adauga prize, deoarece este necesar sa se creeze un circuit electric specializat pentru fiecare produs alimentat cu energie electrica. Angajati un electrician pentru a crea
o instalatie electrica pentru iluminarea usii din fata, usa garajului, pivnita, gradina, terasa etc.

De asemenea, fiecare priza de comunicatii (telefon, televizor) trebuie sa fie insotita de o priza in apropiere. In ceea ce priveste intrerupatoarele pentru punctele de iluminare pentru camere, aecstea trebuie sa fie situate intre 0,90 si 1,30 m de la sol si pozitionate la intrarea in camera. Un punct de iluminare este obligatoriu sa stea pe tavan. In cazul in care acest dispozitiv nu poate fi instalat, acesta trebuie inlocuit cu doua aplice de perete.

Oricum, manopera unui profesionist este esentiala daca nu aveti o experienta solida in electricitate. Daca aveti nevoie de un circuit suplimentar pentru un dispozitiv care nu a fost planificat in casa, apelati tot la expert pentru a va proteja locuinta si pe cei dragi!

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.