Concursurile şi alegerea câştigătorilor

Concurs

Salut! Multe din companiile ce doresc să se promoveze sau să-şi promoveze produsele mai oferă şi câte un premiu, căci ce ne-am face noi fără premii, nu? 🙂
Nu toate tragerile la sorţi sunt pe bune, cum zice românul. De multe ori apar discuţii, iar dacă nu există dovezi ce să confirme transparenţa tragerii la sorţi, cel ce oferă premiul va inspira neseriozitate. Aşa că, dacă vrei să oferi ceva prin tragere la sorţi, ar trebui să te gândeşti şi la acest aspect.

Cele mai serioase trageri la sorţi le consider cele realizate prin intermediul site-ului TrageriLaSorti.ro. Ştiu că sună a reclamă, însă nu am mai găsit alt site asemănător. La fel de transparente sunt şi tragerile la sorţi în direct sau live, cu condiţia să nu fie „aranjate”, adică nu trebuie să fie trecut acelaşi nume pe toate bileţelele, câştigătorul ales de soft aleatoriu să nu fie aleatoriu etc. Sunt lucruri oarecum greu de verificat.

La cealaltă extremă sunt organizatorii ce au ca dovadă o captură de ecran sau, mai rău, nu o au nici pe aceea.
De ce spun că un screenshot nu e suficient pentru a arăta cât de corect a fost ales câştigătorul sau câştigătorii?
Ei bine, nu poţi şti (ca participant) sau dovedi (ca organizator) că aceea a fost singura tragere la sorţi. Ca organizator, poţi fi acuzat că ai făcut mai multe trageri la sorţi (cu random.org, de regulă), ai făcut câte o captură de ecran de fiecare dată şi apoi ai publicat-o pe cea care ţi-a convenit ţie. Bineînţeles că această practică poate fi aplicată şi în cazul în care filmezi toată operaţiunea, dar unde am ajunge dacă am gândi aşa tot timpul? 🙂

O altă chestie despre care vreau să scriu este modalitatea de participare la concurs. De multe ori trebuie să apreciezi nu-ştiu-ce pagină de Facebook (chiar dacă nu îţi place), să distribui, să te abonezi la „Newsletter” sau să-ţi dai date personale… mult prea personale, cum ar fi adresa unde stai. Pe ultimele două „formalităţi” le consider cele mai… nepotrivite, ca să nu spun mai urât.
De ce să primesc mailuri informative? Dacă o să mă intereseze, o să mă abonez şi fără să mă obligi. Sau o să urmăresc site-ul, pagina de Facebook ş.a.m.d.
De ce să scriu adresa de acasă? Dacă o să câştig, o să ţi-o spun. Şi cu asta am încheiat.

Tu la ce concursuri ai participat până acum şi la câte ai şi câştigat?

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.