Celulele stem reprezinta tratamente revolutionare pentru un numar tot mai mare de boli

Mentionate pentru prima data in anul 1908, celulele stem au reprezentat inca de la momentul descoperirii una dintre sursele cele mai importante de cercetare in domeniul terapiei regenerative. Astfel, odata cu primul transplant autolog reusit, numarul maladiilor pentru care acest tip de tratament a fost implementat a crescut exponential, ajungand ca pana in ziua de azi sa poata trata mai mult de 80 de boli si sindroame diferite. In consecinta, pe masura ce studiile la acest nivel au avansat, abordarea acestora in cadrul terapiilor din domenii precum ortopedia, neurologia, chirurgia cardiovasculara sau tratamentul marilor arsi a dat nastere unei platforme interdisciplinare in cadrul careia acelasi element celular poate constitui raspunsul pentru un numar extins de patologii.

Transplantul alogen versus autolog

Implementarea tratamentelor revolutionare cu celule stem incepe inca din anul 1988, cand are loc la Paris primul transplant reusit de tip alogen, unui tanar de doar 5 ani care fara aceasta operatie nu ar mai fi avut nicio alta sansa la viata, pentru ca 10 ani mai tarziu sa se reuseasca si o procedura folosind propriile celule, recoltate inainte de administrarea medicatiei chimioterapice. In acest mod, desi prima varianta a avut succesul scontat, aplicand acelasi mecanism de-a lungul timpului la mai multi indivizi se poate observa in unele cazuri o reactie de tip „grefa contra gazda”, caz in care aparitia unui raspuns imun advers fata de transplant poate deteriora rezultatele in ceea ce priveste formarea de noi elemente celulare.

Prin urmare, odata cu descoperirea utilizarii unei metode in cadrul careia transplantul sa contina celule proprii, reactiile adverse au scazut drastic, dand nastere unor rezultate mai bune si, ca urmare, a unei rate de vindecare mai mari. Astfel, deoarece tratamentele revolutionare cu celule stem sunt printre cele mai importante descoperiri implementate in domeniul medical, extinderea peste nivelul de vindecare a bolilor din spectrul hematologic este la randul ei un pas in fata in domeniul medicatiei regenerative.

Statistici in ceea ce priveste transplantul

Odata cu realizarea cu succes a primului transplant de tip autolog in Brazilia, tot in acelasi an a fost obtinuta in Statele Unite ale Americii prima linie de celule stem umane embrionare. Astfel, in timp ce cercetarea la acest nivel continua, tot mai multe maladii isi gasesc tratament prin intermediul acestui tip de procedura. In anul 2004, primul transplant autolog este folosit pentru un pacient cu leucemie, pentru ca in 2010 SUA sa anunte ca numarul interventiilor folosind celule stem ombilicale il depasise pe cel al transplanturilor de maduva osoasa.

Asadar, desi in ultimele decenii s-au efectuat zeci de mii de astfel de proceduri, marea lor majoritate au fost efectuate preponderent in ultimii cativa ani, lucru ce atesta eficacitatea metodei, precum si numarul in continua crestere de boli in cadrul carora aceasta poate fi aplicata.

Ultimele descoperiri in domeniu

Avand in vedere faptul ca terapiile revolutionare cu celule stem sunt intr-o continua dezvoltare, tot mai multe domenii medicale iau parte la cercetarea ce are ca scop dezvoltarea unor noi linii de tratament care sa asigure reabilitarea zonelor afectate de diverse boli. Astfel, unele dintre cele mai importante astfel de analize se fac in domeniul chirurgiei plastice, rolul acestora fiind implementarea unei metode de a aborda vindecarea marilor arsi.

In acest scop, transplantul de celule stem poate actiona atat in cadrul formarii de grefe de piele cat si in procesul de conservare a mobilitatii membrelor dupa ce acestea au fost reacoperite. De asemenea, progrese se fac si in ceea ce priveste chirurgia cardiovasculara, domeniu in care rolul transplantului ar putea influenta semnificativ procesul de recuperare de dupa infarctul de miocard, caz in care mai multe zone ischemiate datorita intreruperii fluxului de sange ar putea fi regenerate, reusindu-se astfel nu doar o insanatosire mai rapida ci si o imbunatatire a functiei cardiace.

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.