Ce înseamnă confortul pentru voi?

Astăzi sunt curios ce înseamnă confortul pentru voi. Mă uit pe geam şi văd vremea urâtă de afară, e vânt şi ploaie ce e gata-gata să se transforme în lapoviţă şi ninsoare. Nu mă miră acest regim termic, căci de ninsoare am avut parte şi în Duminica Floriilor, acum câţiva ani.
Aş putea să ies afară, să întind o pătură pe iarbă şi să admir natura dezlănţuită. Ieri a fost cald şi aş fi putut face asta fără a mi se spune că n-am toate ţiglele pe casă, deşi casa nu e acoperită cu ţiglă.

Oare de ce? Cu ce e mai diferit „astăzi” faţă de „ieri”? Tot pe iarbă verde aş fi ieşit şi ieri, tot în faţa porţii, tot eu. 😕
Ei bine, diferă confortul. Dacă ieri puteam sta confortabil la soare pe o pătură, eventual cu radioul lângă mine, astăzi pot sta în apă — la propriu, dar şi la figurat. Plus că ar trebui să mă îmbrac cu o şubă, iar peste ea să pun o pelerină. Parcă n-am destul curaj să fac pe nebunu’.

Noroc că stau în casă, unde-i „cald şi bine”, aşa cum spune o poezie de iarnă pe care o repetam atunci când eram mic, înainte de Crăciun, pentru a i-o recita cu intonaţie lui Moşu.
Pe timpul iernii, chiar de prin septembrie-octombrie, prin confort înţeleg că trebuie să fie cald şi bine. Vara vreau să fie mai răcoare, că aşa mi-e mie bine. Vara trecută era cât pe ce să cumpăr un ventilator. Era totuşi august şi m-am gândit că nu mai ţine mult canicula. A doua zi s-a făcut răcoare.

Ce înseamnă confortul pentru voi?
Bloc reabilitat

Confortul acasă la tine poate fi dat de mai mulţi factori. Unii vecini pot reprezenta nişte „factori de stres”, dar nu despre ei voi vorbi. Nu cunosc vecinii fiecăruia dintre voi. 🙂
Chiar dacă nu toţi suntem la fel, multe necesităţi ale noastre sunt identice. Sunt sigur că nimeni nu-şi doreşte să locuiască într-un frigider pe timp de iarnă, aşa cum nimeni nu vrea să facă saună în fiecare zi caniculară de vară. De aceea există Certificatul de Performanţă Energetică sau, pe scurt, Certificatul Energetic pentru apartamente şi clădiri.

Ce înseamnă confortul pentru voi?

Pe înţelesul tuturor, certificatul energetic arată capacitatea unei locuinţe de a „păstra” căldura atunci când afară e frig. Clasele energetice sunt similare cu cele de la frigidere, că tot am amintit de ele mai sus. Poţi obţine uşor un certificat energetic ieftin, trebuie doar să vrei.

Cu ce te ajută un certificat energetic?
În primul rând, deţinerea unui astfel de certificat e obligatorie din iulie 2013. În cazul în care vinzi, trebuie să-i oferi viitorului proprietar şi acest certificat. Dacă închiriezi îţi trebuie un certificat energetic de închiriere şi să-i oferi celui care stă cu chirie o copie după acest act, iar dacă cumperi este bine să arunci şi o privire pe acel certificat de performanţă energetică, nu doar să-l pui în mapă şi atât. La fel e şi atunci când construieşti o casă, iar când accesezi programul Prima casă ai nevoie… (ghici ce?) de un certificat energetic prima casă. Găsiţi aici un model al Certificatului de Performanţă Energetică.

În al doilea rând, dacă aş cumpăra o locuinţă, poate un apartament cu trei camere, eu aş ţine cont şi de acel certificat energetic. Chiar dacă un apartament ce are clasa energetică B este mai scump ca unul ce are clasa D, întâi aş face o comparaţie a costurilor de întreţinere în ambele cazuri. Şi credeţi-mă că sunt destui factori ce influenţează această decizie.
Treburi simple, de la izolarea termică a blocului, până la casa scării – dacă e încălzită sau nu.
În cazul în care ceea ce caut nu coincide cu ceea ce găsesc, nu pot decât să recomand un audit energetic şi să continui căutările până găsesc ce-mi trebuie. Căci nu orice apartament este o opţiune, fie el şi în centrul Bucureştiului, iar certificatul energetic îmi confirmă că voi avea parte de acelaşi confort timp de 10 ani, că atât este valabil un certificat energetic.

Ce înseamnă confortul pentru voi?
Bloc nereabilitat

Vezi aici cât te costă un astfel de certificat.

2 comentarii

Dă-ți cu părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.